• 2/17/2022 6:47:47 AM

Top 10 ‘Sürdürülebilirlik’ Yaklaşımı

Okuma Süresi: 6 dakika

Sürdürülebilirlik giderek daha önemli hale geliyor. 2021'de iklim değişikliği ve küresel ısınma gittikçe daha da acil bir sorun olarak görülmeye başladı. Sürdürülebilirlik, gelecek için çevreyi ve ekosistemleri korumakla birlikte; işletmeler ve günlük yaşam için de fayda sağlayabilir.

Bugün dünyanın en büyük şirketlerinin neredeyse tamamı artık bir sürdürülebilirlik raporu yayınlıyor ve bu konuda hedefler belirliyor; 2.000'den fazla şirket, karbon konusunda “bilim temelli” hedef belirledi; ve Avrupa'nın en büyük halka açık şirketlerinin yaklaşık üçte biri, 2050 yılına kadar “net sıfır emisyon” hedefine ulaşma sözü verdi. Gündemin toplumsal tarafında ise şirketler, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularındaki çabalarını artırıyor; ırksal eşitsizlikle mücadele için fon ayırıyor ve daha önceleri hakkında konuşmaktan kaçındıkları toplumsal konularda görüşlerini dile getiriyorlar.

İş dünyasındaki hiçbir liderin, sürdürülebilirliğin gündemde olması gerektiği konusunda şüphesi yok. Şirketler gerçek bir pozitif etki yaratacak, cesur ve sistemik yaklaşımları giderek daha da fazla benimsiyorlar.

2021 yılında en revaçta olan 10 sürdürülebilirlik yaklaşımına bir göz atalım.

10. Kadınların Yönetiminde bir İş Dünyası

Her 3 işletmeden 1'i kadınlara ait veya kadınlar tarafından yönetiliyor. 2021'de, eşitlik için gösterilen çabalar; kadınların sahip olduğu, yönettiği, kurduğu ve tasarladığı işletmeler giderek daha popüler ve önemli hale geldi. Tüketici satın alımlarının %70’i kadınlara aitken, ve dolayısıyla da kadınlar, bu kadar çok karar alıyorken, güç sahibi konumlarında olmaları da gayet anlamlı görünüyor.

9. ‘Atıksız’ Olmak

Atıklar tipik olarak çöplüklerde son bulur; aksi takdirde yerel eko-sistemlerimize girerek hayvan ve bitki yaşamına zarar verebilirler. Atıksız hale gelmek çeşitli şekillerde mümkün. Ambalajsız ürünleri tercih etmek veya ikinci el ürünler satın almak için alışveriş şeklinizi ve yerinizi değiştirmek, israf artışını önleyebilir. Bunun yanı sıra, geri dönüşüm ve kompostlama gibi uygun ‘elden çıkarma’ yöntemlerini kullanmak, atıkların yarattığı olumsuz etkileri azaltabilir.

8. Elektrikli Araçlar

Elektrikli araçların kullanılması, kullandığınız fosil yakıt miktarını azaltır. Yalnızca elektrikle çalışan elektrikli araçlar, benzin kullanan araçlardan ve dizel arabalardan çok daha iyidir; standart arabalar gibi çevreyi kirleten maddeler üretmezler. Taşımacılığın etkisini azaltmak için toplu taşımayı tercih edebilir, bisiklet kullanabilir veya yürümeyi seçebilirsiniz. Bu seçenekler daha az miktarda kirletici maddenin oluşmasını sağlar veya bazı durumlarda hiçbir kirlenmeye sebep olmazlar.

7. Zorunlu İklim Eylemi

Zorunlu iklim eylemi, sürdürülebilirlikle ilgili şirketlerin uyması gereken yasalardır. Bu kurallara örnek olarak fosil yakıtların kullanımının azaltılması, fazla üretimin durdurulması ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanılması verilebilir. Bu önemli bir konu; çünkü bu düzenlemeler olmadan şirketler sürdürülebilirlik konusunda ‘kolaya kaçma’ eğiliminde olabilirler.

6. Evden Çalışma

Pandemi başladığında işyerlerinin büyük çoğunluğu kapandı ve insanlar evlerinde kalmak zorundaydılar; bu da çalışanların evlerinden çalışmaya başlaması anlamına geliyordu. Bu durum, çalışmanın bu yöntemle de güvenli bir şekilde devam edebileceğini göstermekle kalmadı; aynı zamanda ulaşım ve işe gidiş geliş konusundaki ihtiyacı da azalttı. Pandemi sona eriyor olsa da, sürdürülebilir etkisi nedeniyle evden çalışma ve hibrit çalışma devam ediyor.

5. Sürdürülebilir Kaynaklı Gıda

Gıda endüstrisi/tarım, emisyonların %25'inden sorumludur. Çiftçilik, bizzat hayvanların varlığı ve ayrıca yetiştirilme biçimleri nedeniyle büyük miktarda sera gazı yaratır. Diğer ülkelerden de birçok gıda ürünü ithal edilmekte ve bunların taşınması sera gazları oluşturmaktadır. Sürdürülebilir gıda tüketimi, et ve balık yerine alternatifler bulmak veya genel olarak tüketimi azaltmak çevre üzerindeki etkiyi azaltabilir. Ayrıca yerel kaynaklı veya etik yiyecekler bulmak da sürdürülebilir yaşama doğru ilerlemeye yardımcı olabilir.

4. ESG

ESG (Environment, Social and Governance): Çevre, Sosyal ve Yönetim anlamına gelir. Bu, bir şirketin; atık yönetimi, yenilenebilir enerji kullanımı ve iklim değişikliği konusundaki tutumu gibi sürdürülebilirlik kriterlerini içerir. Bu konu, şirketler ve işletmeler için giderek daha önemli hale geliyor; çünkü sürdürülebilirliklerinden sorumlular ve tüketiciler satın alma alışkanlıklarının etkilerini önemsiyorlar.

3. Sürdürülebilir Moda

Moda endüstrisi, sera gazı emisyonlarının %10'undan ve tahmini olarak 92 milyon ton atıktan sorumludur. Hızlı moda, malzemelerin tedarik edilme şekli ve üretilme biçimi nedeniyle, sürdürülebilirlik üzerinde en büyük etkiye sahip alandır. Modaya rağbet göstermeye devam ederek bu sorunun üstesinden gelmek için; sürdürülebilir giyim firmalarını tercih etmek veya ikinci el alışveriş yapmak harika seçenekler olarak görülebilir.

2. Temiz Hava

Temiz hava her zamankinden daha büyük bir öncelik haline geldi. Küresel ısınmanın artmasıyla birlikte gezegenimiz giderek daha fazla kirlendi; bunun nedeni ise endüstriler ve fosil yakıt kullanımı. COVID-19 pandemisi sırasında gökyüzünün daha önce kirlenen bölgelerinin temizlenmeye başlaması, insanları yeşil alternatiflere yöneltmeye devam ediyor.

1. Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir enerji giderek yaygınlaşıyor. Kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlar, dünyanın enerji tüketiminin yaklaşık %80'inden sorumludur. Fosil yakıtların kullanımı veya yakılması, çevre ve iklim krizi üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve gelgit enerjisi; yenilenebilir enerjinin ortak kaynaklarıdır. Şirketler ve enerji tedarikçileri, bu kaynaklardan enerji kullanabilmek ve sağlamak için çalışmalarını sürdürmektedirler. Güneş panelleri, en popüler yenilenebilir enerji türlerinden biridir; güneş ışığından güç alırlar ve başlıca çatı panelleri olmak üzere, herhangi bir yere yerleştirilerek kullanılabilirler.

Yazı aşağıdaki iki makaleden alınmıştır:

Sustainable Business Went Mainstream in 2021

Top 10 Sustainable Trends In 2021